Έχει κανείς κάποια ερώτηση για το κορίτσι λεοπάρδαλη;
Η ομάδα Νοσταλγία μας ξαναφέρνει στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός, της αμερικανίδας ποιήτριας (και δισέγγονης του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ), μέσω της σκηνικής μεταφοράς του βιβλίου «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο την άνοιξη του 2024 και απέσπασε τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών. Η παράσταση παρουσιάζεται σε ανανεωμένη εκδοχή, εξερευνώντας πώς η δραματουργία και το ψηφιακό κομμάτι της σκηνικής εγκατάστασης μπορούν να εξελιχθούν προκειμένου να αναδείξουν τις μνήμες της οικογενειακής ιστορίας της συγγραφέως.
Στο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή», η Σικελιανός γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης». Η ιστορία αυτή περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).
Ένας εξαμελής θίασος στη σκηνή ενορχηστρώνει τη βραδιά αλλάζοντας πρόσωπα: μεταμορφώσεις μέσα σε μια συνθέτη σκηνική εγκατάσταση που παντρεύει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία, ξεδιπλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση μέσα σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, έναν τόπο όπου οι πρόγονοί μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μας αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενές τους σκέψεις.
Το “Εσύ, η ζωώδης μηχανή” αγγίζει θέματα όπως το ζήτημα της ταυτότητας, η εικόνα και η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο, η περιπλάνηση, η μετανάστευση, το θέαμα ως μέσο επιβίωσης, η αντισυμβατικότητα και η ανυπακοή, η ελευθερία. Η φωνή της Σικελιανός διέπεται από τόλμη, αυθεντικότητα και βαθύ ανθρωπισμό που εμπνέουν και συμβάλλουν ουσιαστικά στη συζήτηση πάνω στα θέματα αυτά.
Ο θίασος αποτελείται από πέντε γυναίκες, τις Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη (που φέτος εμφανίζεται στο ψηφιακό κομμάτι της παράστασης), Χρυσάνθη Φύτιζα και ένα non-binary μέλος, το Athena Zeros Wasborn. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τώνια Ράλλη.
* Η παράσταση "Εσύ, η ζωώδης μηχανή" πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού