Περπάτησε μαζί μας σε όχι πολύ γνωστά μέρη του Υμηττού, με σταλακτιτικά σπήλαια και φανταστική θέα σε όλη την πρωτεύουσα.
Με μήκος 23 χιλιόμετρα και με το πλάτος του να ποικίλλει από 4 έως 6 χιλιόμετρα ο Υμηττός καλύπτει έκταση 80.000 στρεμμάτων. Περίπου στο μέσον χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο με την ψηλότερη κορφή του που οι αρχαίοι Αθηναίοι τον ονόμαζαν Μέγα Υμηττό και το νοτιότερο Ελάττονα ή Άνυδρο Υμηττό (σήμερα Μαυροβούνι και Κόντρα). Το βουνό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας. Στην περιοχή του όρους είχαν ιδρυθεί κατά την αρχαιότητα ιερά. Στη δυτική πλευρά του όρους υπήρχαν λατομεία εξόρυξης μαρμάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μνημείων στους Ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Η διαδρομή που έχουμε σχεδιάσει μας περνάει απο πολύ ωραία σημεία του Βόρειου Υμηττού. Ξεκινώντας, θα παίρνουμε υψόμετρο αλλάζοντας μεταξύ χωματόδρομων και μονοπατιών. Η θέα απο αυτό το τμήμα είναι ακόμα μικρή αλλά ικανοποιητική: Θα έχουμε άποψη απο ψηλά προς τα Σπάτα και το Κορωπί, καθώς συνεχίζουμε για ψηλότερα και ωραιότερα μέρη.
Ενα ανηφορικό μονοπάτι στο οποιο θα μπούμε στην συνέχεια μας οδηγεί προς τα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής. Πρίν απο αυτά, θα συναντήσουμε το Σπήλαιο Λιονταριού, ενα εντυπωσιακό και αρκετά μεγάλο σπήλαιο ωστε να μπορούμε να περιφερόμαστε μέσα. Η ονομασία του οφείλεται σε τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία, ένα λιοντάρι που κατοικούσε στο σπήλαιο τρομοκρατούσε τους κατοίκους της περιοχής μέχρι που τελικά μαρμάρωσε.
Στο σπήλαιο θα δούμε εντυπωσιακούς σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, ολόκληρους “τοίχους” απο ασβεστιτικό υλικό να σχηματίζουν αυτό το υπέροχο ανάγλυφο που έχουν συνήθως τα σπήλαια. Οι φωτογραφίες είναι φτωχές να το περιγράψουν λόγω του σκοταδιού, προκαλεί όμως ενα δέος όταν το βλέπεις με τα μάτια σου και είσαι δίπλα του, γνωρίζοντας οτι είχε επισκέπτες απο την βαθιά αρχαιότητα.
Μετά απο την εντυπωσιακή σκοτεινή γή, συνεχίζουμε στο φώς ανεβαίνοντας το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφογραμμή του βουνού. Η πορεία μας μέχρι στιγμής είχε αρκετό πράσινο, και αυτό τώρα αυξάνεται αφου περνάμε απο δάσώδη περιοχή στην πλαγιά πρίν την κορυφογραμμή η οποία παραμένει μέχρι και το τέλος της διαδρομής μας.
Ανεβαίνοντας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε το πάνω τμήμα του όρους και θα συνεχίσουμε σε δύο μικρές κορυφές που βρίσκονται εκεί. Το Κορακοβούνι, στα 692 και 728 υψόμετρο θα μας δώσει ενα πανόραμα θέασης σε όλη την πόλη. Είναι τα σημεία απο τα οποία έχουν την ωραιότερη θέα του Υμηττού, και βλέπουμε παντού γύρω μας το λεκανοπέδιο και τις περιοχές του, όπως και Ανατολικά τους οικισμούς προς Κορωπί και Μαρκόπουλο.
Συνεχίζοντας, η θέα δεν έχει τελειώσει αφού θα περπατήσουμε την Βόρεια κορυφογραμμή του Υμηττού και καθώς κατεβαίνουμε θα έχουμε επίσης φανταστική θέα κατα όλη την διάρκεια της κατάβασης. Στα αριστερά μας θα βλέπουμε όλη την Αθήνα απο τα Βόρεια έως και τα Νότια, ενώ στα δεξιά μας θα βλέπουμε απο ψηλά τις αντίστοιχες περιοχές του Γέρακα, Γλύκά Νερά και Παλλήνη, όπως και απέναντι την Πεντέλη. Η φανταστική αυτή κατάβαση είναι εύκολη και σίγουρα απολαυστική με την θέα που προσφέρει.
Κατεβαίνοντας και λίγο πριν τελειώσουμε την πεζοπορία, θα επισκεφθούμε το Σπήλαιο Νυχτερίδας και με λίγη παραπάνω προσπάθεια απο το προηγούμενο σπήλαιο, θα μπορέσουμε να το εξερευνήσουμε. Το σπήλαιο έχει μακρόστενη μορφή, σχεδόν σαν φυσικό τούνελ, διαθέτει όμορφους σταλακτιτικούς σχηματισμούς στο ταβάνι του και είναι κάτι που αξίζει να δείς.