Μέσα από την παρουσίαση πέντε περιστατικών ασθενών με πρόβλημα φωνής, από την πρώτη επίσκεψη στην ομάδα μας μέχρι την θεραπεία, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες με ερωτήσεις, απορίες και απαντήσεις, να κατανοήσουν σε βάθος την ανατομία και την φυσιολογία του ανθρώπινου φωνητικού μηχανισμού.
Παρακολουθώντας την διαγνωστική σκέψη και τον θεραπευτικό σχεδιασμό και εμπλουτίζοντας προυπάρχουσες γνώσεις με νέες πληροφορίες, όχι με την απλή παράθεση γεγονότων αλλά με αναλυτικές και τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις, επιτυγχάνεται η ουσιαστική προσέγγιση και επαφή του κοινού με την ανθρώπινη φωνή και τα προβλήματά της.
Η διαδραστικότητα του σεμιναρίου αποσκοπεί στην ενεργοποίηση όλων για να συνδράμουν στην μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας. Η έννοια της ομάδας και της συνεργασίας, είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε επιτυχημένη και με διάρκεια στον χρόνο επιστημονικής δραστηριότητας.
Αυτό το σεμινάριο σας προσκαλούμε να το παρακολουθήστε όχι ως όχι παθητικοί θεατές, αλλά να γίνετε, ο καθένας από την δική του σκοπιά, ουσιαστικοί συνεργοί και συμμέτοχοι σε μια δύσκολη αλλά πάντα γοητευτική αποστολή: την κατανόηση όλων των μυστικών της φωνητικής λειτουργίας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά όποιον μας το ζητήσει.
Δρ. Κωνστνατίνος Λαμπρόπουλος
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία. Eξειδικεύθηκε στην Φωνιατρική – Φωνοχειρουργική στην Φωνιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Βερολίνου. Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Διοργάνωσε μετεκπαιδευτικά ιατρικά σεμινάρια και συνέδρια συμμετέχοντας ως εισηγητής, συντονιστής σε στρογγυλές τράπεζες. Έδωσε διαλέξεις σε σχολεία, δραματικές σχολές, νοσοκομειακές κλινικές και ωδεία. Υπεύθυνος Ερευνητικού Εργαστηρίου Φωνής και Εργαστηρίου Λάρυγγα στο Βερολίνο. Υπεύθυνος Φωνιατρικού τμήματος Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Διευθυντής Τμήματος Φωνής, Λόγου , Κατάποσης Ιατρικού Αθηνών. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Διαταραχών Κατάποσης. Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Παγκόσμιου Συμπόσιου Διαταραχών Φωνής Κατάποσης. Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Κέντρου Φωνής Κατάποσης Αθηνών. Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Φωνιατρικής και Εφαρμοσμένης Λαρυγγολογίας. Μέλος ΔΣ και υπεύθυνος εκπαίδευσης Ένωσης Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων Ελ. Επαγγελματιών. Φωνιατρικός Σύμβουλος Vocal Arts Management. Διδάσκει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. Ιδρυτικό μέλος του Voice Mentoring.
Ελπίδα Κουτσουμπάκη
Ειδική Φωνοθεραπεύτρια – Λογοθεραπεύτρια – Ψυχολόγος
Η Ελπίδα είναι δημιουργός της ολοκληρωμένης προσέγγισης στην εκπαίδευση και αποκατάσταση διαταραχών φώνησης, Integrated Voice Therapy, την οποία εφαρμόζει κλινικά και διδάσκει με εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η πολυετής κλινική εμπειρία της καθώς και το μεγάλο εύρος συνεργασιών της στη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, έχουν θεμελιώσει την πολύπλευρη προσέγγιση της Ελπίδας στις δυσκολίες της φωνής.
Η Ελπίδα είναι ιδρυτικό μέλος της διεπιστημονική ομάδας Voice Mentoring. Έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία και λειτουργία ειδικών τμημάτων φωνοθεραπείας με το Φωνιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Τμήμα Φωνής και Κατάποσης), ήταν ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνη Τμήματος Φωνής του Κέντρου Φωνής και Κατάποσης Αθηνών και συνεργάζεται στενά με την Voicecraft International Ltd. Κλινικά, παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης, πρόληψης και αποκατάστασης διαταραχών φωνής. Κατέχει πολυετή πείρα με διεπιστημονικές ομάδες στελεχομένες με εξέχοντες επιστήμονες του χώρου και την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η συμμετοχή της ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα παγκόσμια συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια έχει σφραγίσει την παρουσία της στην εξέλιξη της επιστήμης της Φωνοθεραπευτικής αποκατάστασης. Εκπαιδευτικά, είναι συνεργάτιδα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ηταν εισηγήτρια στο μάθημα Διαταραχών Φώνησης στο Μητροπολητικό Κολλέγιο Αθηνών καθώς και βοηθός εισηγητού στα μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας και Στατιστική Έρευνα/Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου.
Τα εξειδευμένα σεμινάρια τεχνικών Integrated Voice Therapy είναι μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο και προσφέρονται με δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια. Αντικείμενο τους είναι η μετεκπαίδευση λογοθεραπευτών και ειδικών της φωνής (τραγουδιστές, voice coach, ψάλτες, Ιατρούς ΩΡΛ, καθηγητές υποκριτικής, κλπ), στον μηχανικό έλεγχο της φωνής.
Ελένη Λαδά, MSc, Pg Cert
Λογοθεραπεύτρια- Ειδική Φωνοθεραπεύτρια
Η κ. Λαδά Ελένη αποφοίτησε το 2005 από το τμήμα λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών. Το 2006 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές, με θέμα Human Communication Sciences στο University of Newcastle-Upon-Tyne, τις οποίες ολοκλήρωσε με διάκριση το 2007. Το 2013 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο University of Sheffield με θέμα Cleft Palate Studies.
Ιδιωτεύει από το 2007 και από το 2012 διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας στον Γέρακα. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Φωνής και Κατάποσης Αθηνών. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης του τμήματος λογοθεραπείας στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Ακόμη, διετέλεσε συνεργάτιδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΛΛΕ και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Φωνής Voice Mentoring.
Έχει ιδιαίτερο ερευνητικό και θεραπευτικό ενδιαφέρον στην διαχείριση διαταραχών φώνησης, κατάποσης καθώς και σε διαταραχές στοματοπροσωπικών λειτουργιών. Έχει λάβει μέρος σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο ως ομιλήτρια αλλά και ως εκπαιδευόμενη. Έχει εκπαιδευτεί σε μεθόδους αποκατάστασης φωνής όπως Voicecraft, LSVT, Laryngeal Manual και Accent Method καθώς και σε θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές όπως MDTP, Neuromuscular Taping, NMES, Κρανιοιερή Θεραπεία κ.ά..
Αγγελική Τουμπανάκη
Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βιολόγος, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια Φωνής, Ερευνήτρια, Πρέσβειρα της WHF Ελλάδος, Ιδρύτρια του FOR WOMEN | Artivism project
Η Αγγελική Τουμπανάκη εξερευνά εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την καλλιτεχνική έκφραση-δημιουργία, τη διδασκαλία και τη διεπιστημονική οδό. Βασικός της άξονας έμπνευσης και έκφρασης αποτελεί η βαθύτερη σχέση επιστήμης και τέχνης και η καλλιτεχνική δημιουργία με κοινωνικό αποτύπωμα πέρα από σύνορα και νόρμες. Είναι Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Είναι δημιουργός μιας σειράς World και Electronic Jazz μουσικών projects, τα οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει Φωνητικούς Κύκλους (Circle Singing), διδάσκει Τεχνική της Φωνής, Φωνητικό Αυτοσχεδιασμό και είναι μαέστρος της Χορωδίας της «Ανοιχτής Ορχήστρας» και της χορωδίας του Δικτύου Μεταναστριών “Melissa Network”. Είναι μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring», του Hellenic Voice Teachers Association και του Jazz Solidarity Network. Παράλληλα είναι μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών, Πρέσβειρα της WHF | Women’s Health First και δημιουργός του FOR WOMEN Artivism project _ ενός οδοιπορικού φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, για την προαγωγή της ισότητας των φύλων.
Γκέλυ Φλουρή
Είναι πτυχιούχος Εθνικού Ωδείου, του τμήματος Σύγχρονου Τραγουδιού, τάξης Άννας Διαμαντοπούλου και από το 2006 διδάσκει σύγχρονη φωνητική και σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο .
Έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών και μουσικών σκηνών στην Ελλάδα.
Όπως επίσης και στον χώρο της μεταγλώττισης και της διαφήμισης.
Έχει φοιτήσει στο τμήμα Υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών, με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και έχει παίξει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις.
Είναι πτυχιούχος Ηχοληψίας των Ι.Ε.Κ. Ακμή και έχει εργαστεί ως ηχολήπτρια σε ραδιοφωνικους σταθμούς και studios.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μπαλέτου,μοντέρνου χορού και musical.
Φοίτησε σε τμήμα σεμιναρίων μουσικοθεραπείας και τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την ηχοθεραπεία και την ψυχοσωματική εναρμόνιση μέσω της φωνής.
Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων του πρωτοποριακού συστήματος IMUSE(interactive multisensory environment ) με τον καθηγητή και δημιουργό του Phil Ellis και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια φωνοθεραπείας Integrated Voice Therapy της Ελπίδας Κουτσουμπάκη.
Έχει δουλέψει με ομάδα Α.Μ.Ε.Α στο σωματείο Αλκυόνη και στο δήμο Αθηναίων
Επίσης συνεργάζεται με τον πολιτιστικό οργανισμό LIMINAL διδάσκοντας φωνητική και ορθοφωνία σε μικτές θεατρικές ομάδες.
Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας VoiceMentoring που ασχολείται ολισθικά με την φωνή συνδυάζοντας επιστήμη και τέχνη.
Δήμητρα Παπασταμάτη
Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Certified Pilates Instructor
Professional Voice Pilates Method Founder
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, αναπτύσσοντας εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Στη συνέχεια, διετέλεσε Στέλεχος Παραολυμπιακών Αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Αργότερα, εργάστηκε ως Στέλεχος Διοργάνωσης Αθλητικών και Προσαρμοσμένων Προγραμμάτων στην εταιρεία “ΔΡΩ”.
Έχει εκπαιδευτεί στην αυθεντική μέθοδο Pilates και τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά ως Pilates Instructor.
Από το 2019, σε συνεργασία με την ομάδα Voice Mentoring, σχεδίασε και δημιούργησε την εξειδικευμένη μέθοδο Professional Voice Pilates για Επαγγελματίες Φωνής, η οποία προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και στελεχών επιχειρήσεων.
Συμμετείχε ως εισηγήτρια στο πρόγραμμα ‘’Voice Retreat’’ της Phonoquest στην Επίδαυρο, στο ‘’2ο ARTience Συνέδριο για τη Φωνή’’ στα Τρίκαλα, στο ‘’1ο Masterclass Φωνιατρικής’’ στην Αθήνα, στη διημερίδα ‘’Ημέρες Φωνιατρικής 2024’’ στην Αθήνα και στη διημερίδα ‘’Φωνή, Επιστήμη και Τέχνη’’ των Voci Contra Tempo στην Θεσσαλονίκη.